Klass 4-6
Påskbakelser
Lektionen innan påsklovet fick eleverna skapa egna påskbakelser av rulltårta med egengjorda fågelbon som dekoration. Vi tränade flera moment som vattenbad, sikta mjöl och vända upp rulltårta.
Fågelbona tillverkades av salta pinnar som doppats i smält choklad och sedan monterades för hand.
Ägg och socker vispades för sig, potatismjöl och bakpulver blandades för sig.
Vi använde dubbla bakplåtspapper i en djup plåt.
Fler fina fågelbon. Blir det några hemma på påskbordet tro?
Besök på A-plast
Vårt andra företagsbesök handlar om plast. Daniel Lundberg på A-plast visar oss hur man formpressar och extruderar olika produkter. De gör allt från delar till teleskopsstegar, kryckor, snöstakar och avloppsrör.
Tack för ännu ett trevligt besök!
Små plastkorn, granulat, är det som behövs för att starta tillverkningen.
Olika tillsatser i plasten ger olika egenskaper. Till exempel olika färger och olika mjuka eller hårda.
Robotar hjälper till att packa produkterna.
En del maskiner formar produkter.
En del drar ut, extruderar, plasten.
Så att det blir snöstakar, till exempel.
Besök på Profilgrupppen
I samband med vårt hembygdstema kommer vi besöka några olika industrier i vår närhet som arbetar med olika slags material. Först ut är Profilgruppen i Åseda som arbetar med aluminium.
Mikael Ekbring berättar om aluminiumets egenskaper och hur produktionen går till. Tack för ett fint besök och gåvorna vi fick!
Vi lär oss att aluminium är tre gånger lättare än stål.
Aluminiumstavar värms upp och pressas genom verktyg för att få fram olika produkter.
Mikael hade tagit fram en profil av skolans logga och tillverkat snygga nyckelringar.
Profilgruppen tillverkar bland annat de aluminiumdelar som sedan sätts ihop till stegar på ett annat företag i Fröseke.
Så här ser en del av produktionen ut i Åseda.
Julbord
Sista hemkunskapslektionen innan jul ordnade sexorna ett julbord som räckte till alla i 4-6:an. Eleverna uppskattade det som serverades och tackade sexorna så mycket. Bra jobbat!
Vi stekte köttbullar,
gjorde rödbetssallad,
bakade frallor
och gjorde falafel.
Julbak i Hembygdsgården
När vi var i hembygdsparken tidigare i höstas blev eleverna sugna på att få baka sju sorters kakor. Nu var det dags! Ragnhild och Yvonne från Hembygdsföreningen hade tagit fram sju juliga recept på småkakor som eleverna fick baka. De ska hela skolan få smaka när vi firar lucia. Tack så mycket för en fin eftermiddag, så roligt det var!
Det gäller att hålla i skålen ordentligt när man blandar ihop smör och socker.
Vi fick träna olika tekniker, rulla längder, rulla bollar, göra skurna kakor och skära kakorna efter att de gräddats.
Vilka gula händer man får när man rullar saffransdrömmar!
Det är ju ändå smeten som är godats!
Så var kakbaket klart och eleverna fick ta med sig några kakor hem. Kristina var där också och fotade för Hembygdskrönikan och Uppvidinge tidning.
Bygga lego med AI
Vi lär oss mer om AI och har bland annat provat på olika AI-verktyg. Ett var en app som kunde scanna av legobitar och sedan ge förslag på olika byggen. Efter en stunds byggande kunde vi konstatera att vi var mer flexibla och på så sätt smartare än AI.
Piroger
Senast på hemkunskapen utmanades eleverna i att laga piroger. Det klarade de fint!
Vi lärde oss också mer om olika livsmedel och kostcirkeln.
Bild med hösttema
4-6 gör vackra bilder med hösten som inspiration. Det har blivit träd som speglar sig i vatten och paraplyn med färgcirkeln.
Halloween
Vi hittar inspiration i bilder och skapar Halloween-mat. Det blev blodiga korvfingrar, dödskallepizza och dekorerade muffins. Kul!
Tre varianter på scones
Dagens uppgift på hemkunskapen var att göra olika varianter på scones. En med blåbär, en med ingefära och en mer säsongsbetonad med äpplen. Den med ingefära mötte stort motstånd till en början men när allt var färdigbakat och vi provsmakade så vann ingefärssconesen allas smaklökar!
Äppelscones
Blåbärsscones
Hemkunskap ute
Vecka 39 uppmärksammar vi Beredskapsveckan på olika sätt. På hemkunskapen lagar vi mat på stormkök. Eleverna fick träna på och visa att de kunde hacka, skiva, fräsa, koka upp, sjuda och smaka av. De visade goda färdigheter i allt och fick till smaskiga "one pots". Extra roligt var att lyssna på diskussionerna kring smaksättningen. Och ett stort tack till föräldrarna som fixat till vindskyddet så det är fräschare och mer användbart!
Hembygdsparken
Som en del av vårt tema Hembygd gjorde vi ett besök i Hembygdsparken. Där fick vi hjälp av Hembygdsföreningen att visa hur olika sysslor i hemmet kunde gå till förr.
Eleverna fick tvätta, hugga ved, baka knäckebröd och kärna smör. Tack så mycket för att vi fick komma och göra allt detta!
Hemkunskap
Äntligen är det dags för hemkunskap för sexorna! Första lektionen fick de släppa loss sin kreativitet och skapa roliga mackor. Inspirationen fortsatte med att några gjorde "roligt vatten" genom att lägga i frukt och grönt i glasen också.