Förskoleklass
Välkommen till oss i förskoleklass! Här kan du följa en del av det som händer i vår grupp.
I undermenyerna hittar du även månadsbrev och vad som är aktuellt just för denna vecka.
April, tabeller och franskt besök
Nu hittar vi vitsippor i vår naturruta också. Vi har lärt oss mer om trädens knoppar och känner bland annat igen lindens som inte börjat slå ut än.
Vi tränade på att göra tabeller och stapeldiagram för ett tag sedan. För att se vad vi hittar i skogen just nu får eleverna räkna olika föremål och växter i ett område som begränsas av en rockring. Tabellerna ska vi sedan använda för att göra stapeldiagram.
Vi hade även två franska lärare med oss ut i skogen. De har också berättat om Frankrike för oss och visat oss hur man gör den franska flaggan.
Under deras besök tränade vi också på att sortera sopor som man gör i Frankrike. De gör lite annorlunda än vi i Sverige.
Bygga hus
Vi fortsätter vårt byggtema med att läsa om Mulle Meck och när han byggde sitt hus. Eleverna inspireras av berättelsen och gör egna ritningar. Sedan ritar vi upp grunden på kartong och klipper ut. Vi isolerar med frigolit och sätter upp stolpar i hörnen. Sedan får eleverna välja om de vill "timra" upp sina väggar med glasspinnar eller om de vill göra hela väggstycken i kartong. Till sist är det dags att göra takstolar och bygga taket. Det blir rejäla hus!
Rädda livet på ogräs
Vi hittade ett riktigt visset ogräs ute vid gungorna som en av eleverna tyckte vi skulle ta hand om och sätta i vatten. Kunde vi få se om rötterna skötte sin uppgift med att suga upp vatten nu?
Och visst gjorde dem det! Friska, gröna blad dök upp.
Efter ett tag började växten växa ordentligt på höjden också. Tänk vad rötterna kan göra. Så bra att eleverna vill rädda ogräs och se vad som händer!
Kapillärkraft
När vi pratar om blommor lär vi oss också om blommans olika delar. Vad har till exempel roten för uppgift? Jo, bland annat att suga upp vatten. Och hur går det till? Jo, genom något som kallas för kapillärkraft. För att se hur det fungerar testar vi vad som händer med papper som läggs i färgat vatten.
Blåsippor i mars
Mars har kommit och solen skiner i naturrutan. Vi har börjat lära oss om olika vårblommor och hittar blåsippeknoppar under löven. Härligt!
Bygga stabilt
I och med det stora skolbygget som pågår utanför oss ska vi lära oss mer om hur man bygger. Vi börjar med en liten övning inomhus hur man kan få ett material mer hållfast genom att vika det eller forma det till rör. Klurigt men roligt när det lyckas!
När vi gick till skogen fick eleverna sedan i uppgift att bygga ett, litet eller stort, hus som också skulle vara rätt så stabilt. De två fotona visar hur eleverna har använt rör (stolpar under taket) och triangelformen (när de lutat grenarna mot varandra).
Vad flyter? Och var?
Vi lär oss mer om vatten och testar idag vad som flyter och sjunker i olika vätskor. Det blir många spännande upptäckter!
Februari
Det har blivit februari i skogen. Det är frost på marken men vi hittar ändå tecken på att våren är på väg. Saven stiger i granarna och hasseln har börjat få hängen.
Hasselns han-hängen har kommit. Vi väntar på hon-blommorna.
Den här kådan fångade elevernas ögon.
Här droppar lite helt färsk kåda ut ur granstammen.
Och så här kan det se ut när kåda har runnit längs med granstammen under lång tid.
Bygga siffror
Vi tränar på att forma siffrorna med penna i klassrummet . För att få en förståelse för siffrornas former tränar vi också på att bygga dem i skogen av naturmaterial. Så här blev det!
Vikt och längd
Vi har arbetat med vikt och längd ett par veckor. I skogen tränade vi vidare. Eleverna fick jämföra längd på tre olika pinnar samt vikt på tre olika saker. Till vår hjälp hade vi en våg som vi byggde av en galge och ett par plastpåsar.
Vi hittade även rådjursbajs!
Här blev det så att den som var tyngst var kortast och den som var lättast var längst.
Januari
Första utedagen för terminen. Då har vi lite snö i vår naturruta. Vi ser även spår av både älg och rådjur. Kanske är det en räv som har tassat förbi också?
Vi passade också på att titta på plankan vi la ut i höstas. Clementinen var nästan helt borta. Men både papper, plast och aluminium fanns kvar i sin helhet. Vi låter plankan ligga kvar till längre fram i vår.
Det fanns vackra isbitar vid vindskyddet. En såg ut som en svan!
Några hade vänt på en bräda så att det blev som en gungbräda. Vi var så klart tvungna att testa.
Räkna ner till jullovet
I början av december skapade alla elever en julig vintertriangel. Sedan satte vi upp en varje skoldag innan julavslutningen. På så sätt räknade vi ned samtidigt som vi byggde upp en fin bild tillsammans.
Lucia
Vilket fint luciafirande vi fick tillsammans! Efter elevernas framträdande fikade och pysslade vi tillsammans i klassrummet. Kul att så många kunde komma och vara med oss denna härliga luciadag!
Biblioteket
Åh, vad mysigt det är när man hittar en bra bok och en skön läshörna! Vi hade en riktigt fin stund på biblioteket häromsistens.
Julkrubban
Kyrkan bjöd in oss att göra iordning deras julkrubba. Camilla läste åsnans julberättelse för oss och sedan hjälptes vi åt att ställa ut figurerna vid stallet, på ängen och i öknen. Spännande att vara i kyrkan och titta på allt!
Naturrutan i december
Vilken trolsk morgon vi fick i skogen! Dimman smög sig in mellan träden och solen lyste gul bakom trädstammarna.
Vi funderade på vad som växte och levde i naturrutan nu. Träden, kom vi på. Och så vi själva!
Advent
Mys i advent! Eleverna målar ljus med pastellkritor och fyller på med vattenfärg över.
Ukulele
Vi fick besök av en musikpedagog från Skapande skola som lärde oss att spela ukulele. Det var en fartfylld lektion samtidigt som eleverna visade stor koncentration.
Eleverna kommer sedan visa upp sina nya färdigheter på en konsert tillsammans med andra skolelever i Lenhovda. Spännande!
Symmetri och småkryp
I skogen kan man upptäcka och träna mycket! Vi arbetar med symmetri och bygger symmetritavlor tillsammans. Vi undersöker också vilka småkryp som fortfarande är vakna i naturen. Eleverna hittade gråsuggor, maskar, skalbaggar, spindlar och tusenfotingar.
För att göra vår balansstock lite säkrare tog vi även med sågar och turades om att såga av småkvistar som stack upp. Bra jobbat!
Oktober
Så här ser vår naturruta ut i oktober. Det är inte många löv kvar nu!
Lek i byn
Vi tränar på kartan och ger oss ut i Älghult för att se om vi kan följa den. Först letar vi upp ett par klasskompisars hus. Sedan går vi till en lekplats och leker en stund. Det blir full fart i rutschkanan, höga höjder på gungbrädan och besök i kiosken.
Nedbrytningsförsök
Vi har spikat fast aluminium, plast, papper och clementinskal på en bräda. Den lägger vi i närheten av vår naturruta för att se vad som händer med skräp som blir kvar i naturen. Efter hösten och vintern ska vi hämta den igen och se vad som hur det ser ut.
Vi passar också på att ta ett kort för att jämföra hur naturrutan ser ut i septemebr.
Vi gömmer brädan under en stock.
Naturrutan i september.
Laga mat i skogen
Den här veckan uppmärksammar vi Beredskapsveckan på olika sätt. Vi har sett filmer och pratat om vad man ska göra om vad man går vilse. Vi har börjat titta lite på kartor och karttecken. Och så lagade vi lite mat på stormkök på utedagen. Det blev nyponsoppa, korvslantar och små tunnbröd. Eleverna vågade smaka på allt men korvarna var favoriter!
Vi skivar korv...
... och steker dem på stormköket.
Brödbitarna plattas till...
... innan de också steks på stormköket.
Besök i Hembygdsparken
Vi besöker hembygdsparken i Älghult för att få veta mer om hur man levde förr i tiden. Elin visar oss hur det kunde se ut i skolan och Rolf visade oss olika verktyg, husgeråd och affären. Tack för ett fint besök!
Så här såg de första bänkarna ut när skolan kom till Älghult.
Elin visar hur man tränade skrivning på griffeltavla.
Så här kunde det se ut hos skomakaren.
Köksredskap.
Ett besök i affären.
Ta kort i skogen
I ett av materialen vi arbetar med, Äventyr i förskoleklassen, är barnen ute i skogen hela dagarna. Figurerna fick även i uppgift att ta kort på något intressant i skogen. Vi testade att göra samma sak på vår utedag. Här kommer elevernas kort!
Vi letar efter pinnar som är likga långa som vår arm.
Vad är det här för ett hål?
Bär från liljekonvalj och spindel på stenen.
En liten igelkottskoja som vi byggde förra gången.
En vit flugsvamp som vi stampade sönder.
En kremla, som man kan äta om man vill.
En myrstack.
En snigel på en kotte.
En kotte,
en slangbella,
en pinne
och en spännande kedja.
Trafikpromenad
Vi har pratat om vad vi ska tänka på när vi är ute och går i trafiken. För att se om vi kunde det på riktigt också tog vi en promenad till en lekplats i närheten. Det gick verkligen jättebra!
Naturrutan i augusti
På torsdagar brukar vi ha utedag. Då går vi ofta till skogen. Den här gången besökte vi bland annat vår naturruta som vi lärde känna under inskolningen i våras. Vi hittade många hasselnötter och några ekollon. Vi testade att knäcka hasselnötterna för att se om det fanns några nötter inuti. Men det var inte så mycket.